Inštrumentálna hudba
Spríjemnite si nakupovanie hudbou.
Close music banner

Recept od šéfkuchára Grand Hotela Kempinski High Tatras Miroslava Zamišku

Recept od šéfkuchára Grand Hotela Kempinski High Tatras Miroslava Zamišku

Grilovaná Foie grass- vykŕmená kačacia pečienka

Pečený červený melón/ slaná limetka pyré/pálená nakladaná šalotka/zálievka z pečeného melónu

 

Recept pre 2-4 osoby


Na prípravu Foie gras-kačacej pečienky potrebujeme:

200-300 g kačacia vykŕmená pečienka

1 ks menší červený vodový melón, ak je možnosť bez jadierok

2 ks banánová šalotka

5 ks limetky

110 g cukor

100 g jemná morská soľ

Olivový olej

Bobkový list

Biele balzamiko

0,1 l biele víno suché

Celé čierne korenie

Nové korenie


Postup:

Pečený melón + zálievka: najskôr si nakrájame melón na plátky z ktorých si pripravíme rovnomerne obdĺžniky. Všetko vložíme do pekáča aj s odpadom ktorý nám ostane. Samozrejme bez kôry. Melón pokvapkáme olivovým olejom, jemne posypeme soľou a aspoň z jednej limetky použijeme kôru .Chceme dosiahnuť, aby bol melón jemne ochutený. Celé to zakryjeme alobalom. Pečieme pri 145 stupňov Celzia 45 minút. Po upečení necháme melón vychladnúť. Pekne kúsky si dáme bokom, šťavu a to čo sa nám zvýšilo si rozmixuje a precedíme. Opäť šťavu ktorá nám vznikne, vlejeme do hrnca a privedieme do varu a na jemnom stupni redukujeme na sirup. Dochutíme šťavou z limekty a soľou. Takto nám vznikne zálievka ktorú neskôr použijeme pri servírovaní.


Slaná Limetka pyré : ako prvé si limetky v celku poriadne umyjeme. Po vysušení vložíme do vákuovacieho sáčku limetky a zasypeme v pomere 1:1 soľou a cukrom. Môžeme to robiť v konvektomate na pare pri teplote 80 stupňov Celzia po dobu 90 minút alebo vo vodnom kúpeli. Hneď ako nám skonči čas, kľudne za tepla vložíme do mixéra len limetky cele, ktoré si môžeme pokrájať, aby sa nám lepšie mixovali. Pri mixovaní môžeme použiť aj šťavu na zriedenie a celé prepasírujeme cez jemné sitko.


Nakladaná pálená šalotka:

Šalotku očistíme a nakrájame na hrubšie kolieska, ktoré následne opálime. V hrnci si pripravíme nálev nasledovne : bobkový list, celé čierne korenie, nové korenie, ktoré si jemné na sucho opečieme, aby nálev mal aromatickejšiu chuť. Prilejeme biele víno. Necháme odpariť troška vína a prilejeme vodu tak aby sme vývarom, ktorý vznikne zaliali opálenú šalotku. Dochutíme počas varenia cukrom, soľou a bielym balzamikom. Vývar necháme vychladiť. Následne zalejeme kolieska šalotky, necháme v chladničke cez noc. Mala by byť jemne chrumkavá a sladko kyslá. Šalotku neskôr použijeme pri servírovaní.


Foie Gras:

Vykŕmenú kačaciu pečeň ci nakrájame na hrubšie plátky cca 70-80g. Okoreníme z každej strany. Na panvici alebo grile opekáme sprudka z každej strany do hneda. Potom dokončime v rúre pri 160 stupňov Celzia cca 4-5 minút.

 

Servírujeme nasledovne: pekné kúsky melónu, ktoré sme si vopred upiekli si pocukríme a sprudka opečieme na panvici, aby sme mali skaramelizovaný cukor. Karamelizovaný melón si uložíme na spodok taniera. Na vrch položíme grilovanú Foie Gras-kačaciu pečienku. Zálievku ktorú sme si tak isto pripravili zo šťavy a kúskov melónu si opäť zohrejeme. A jemne okolo prelejeme zálievkou. Použijeme aj slaný gél z limetky a na vrch poukladáme pálenú šalotku.


Dobru chuť.

 

 

 

 

Predjedlo ktoré svojou kombináciou a chuťou prekvapí každého labužníka kačacej pečienky.